JULEN ER KLARBORG-NISSERNES FEST
En hel nissefamilie af små, buttede og kære væsener har vundet danskernes hjerter, siden Klarborgs kendte og elske-de keramiknisser blev lanceret i 1986. I dag er nisserne ikke blot blevet en levevej for skaberen, Etly Klarborg selv, men også familiens tre voksne sønner, der alle spiller en væsent-lig rolle i den nordjyske virksomheds landsomspændende succes.
Af Anne Falck
De fleste danskere kender Klarborg-nisserne, der hvert år til jul er et af de helt store salgshit hos en række af Danmarks førende isenkramkæder, stormagasiner og brugskunstbutikker. Med deres runde, røde kinder, klare, babyblå øjne og bløde, buttede maver, har de kære, små væsener taget danskernes hjerter med storm. Måske fordi de spreder god energi og med deres uskyldige og venlige væsen appellerer til den kærligste og mest omsorgsfulde side af os.
For mange er Klarborg-nisserne blevet et kært og elsket samleobjekt, og hvert år op mod jul kan de butikker, der forhandler nisserne, samle store mængder af ivrige kunder, der kom-mer for at få et glimt af de nyeste medlemmer af nissefamilien og måske endda være så heldige at møde Etly Klarborg, kvinden bag nisserne, og få en signeret nisse med hjem.
Etly Klarborg har formået at gøre sin levende fantasi og store kreativitet og skaberevne til en levevej, som i dag beskæftiger ikke blot hende selv, men også familiens tre voksne sønner, Martin, Mads og Mathias, som i dag har hver deres nøglefunktion i den voksende familievirksomhed.
Med hovedsæde i Vendsyssel har Klarborg skabt et univers af nisser, snemænd, trolde, dyr og andre kære figurer, der bærer julestemningen ind i ethvert hjem og menneskehjerte.
Skabertrang fra barnsben
Det hele begyndte, da Etly bare var fire år. Hendes mor, Sonja, der var usædvanligt kreativ og fantasifuld, fortalte sine børn mange levende historier, bl.a. om de små mosetrolde, der lever i tørvemosen, og kun kommer frem, når mosekonen brygger. Etly og hendes bror var ofte med deres mor i mosen, hvor hun rejste tørv, og her formede den lille Etly sine første, små nisser med spidse huer af et stykke tørvemuld, som hen-des mor havde raget op til hende.
Op igennem skoletiden fortsatte Etly sine kreative udfoldelser. Hun tegnede også sine små væsener, der kunne være både nisser, trolde og små dyr, og et af valgfagene på Jets-mark Centralskole var keramik, så det blev hendes foretrukne udtryksform. Hun fik en aftale med skolen om, at alle de figurer, hun lavede i sin fritid, måtte hun tage med og få brændt i skolens brændeovn. Hendes fætre og kusiner var blandt de første, der modtog en af Etlys små nisser, trolde, hunde, bjørne eller andre væsener.
Ofte sad Etly til langt ud på de små timer ved køkkenbordet og formede sine figurer.
– Min mor kunne nærmest ikke få mig i seng om aftenen. Og nogle gange, når hun troede, jeg lå i min seng, hørte hun, det puslede ude ved køkkenbordet. Så stod hun op og så, at jeg var listet op igen, husker Etly med et smil.
– Jeg er nok lidt en natteravn. Det er ofte sent om aftenen, jeg får mange gode ideer, så nisserne kan godt spolere min nattesøvn.
Produktiv i fritiden
Efter skolen kom Etly i huset hos en familie, hvor hun passede tre små børn og hjalp til med husholdningen. Hun har altid været glad for børn, og overvejede på et tidspunkt at blive dagplejemor, for så kunne hun sidde sammen med børnene og hygge med at tegne og forme figurer, ligesom hun kendte det fra sit eget barndomshjem. Men først fik hun arbejde hos feriecentret Danland i Blokhus og derefter på fabrikken Dancall, der producerede mobiltelefoner, i Pandrup. Også her fortsatte Etly sin flittige produktion af figurer, som hun solgte til kollegerne. I frokoststuen kunne man som regel se Etly i gang med at tegne, og malerier lavede hun også i sin fritid.
Det blev efterhånden lidt svært for hende at følge med i at lave de figurer, der var efterspørgsel efter. – Dengang havde jeg ikke lært at bruge forme til at støbe med, så alle mine figurer var forskellige, og det tog jo tid at lave dem. Men så skubbede min mor lidt til mig. Hun havde læst en artikel om Thomas Dam på Gjøl, ham med Gjøltroldene, der var meget populære på det tidspunkt, så hun foreslog, at jeg skulle kontakte ham og spørge, om jeg kunne komme i lære hos ham, fortæller Etly.
Mentor med stor betydning
Den beskedne og lidt generte unge pige tog mod til sig, pak-kede en papkasse med nogle af sine figurer og opsøgte den succesrige erhvervsmand på Gjøl.
– Han bød mig indenfor, og da han så mine modeller, sagde han: ”Du har noget specielt, du kan, som ikke så mange kan. Det er tit noget, man er født med. Du kan få et udtryk frem i dine modeller, som går lige ind i hjertet på folk.”
Etly havde med sine kreative evner overbevist Thomas Dam, og de følgende år fik hun lov at arbejde i hans værksted og tage ved lære af hans erfaringer med både produktionen af Gjøltroldene og det at drive virksomhed.
– Jeg fik aldrig et svendebrev, men han lærte mig at lave for-me til at støbe i. Det er nødvendigt, hvis du skal leve af det, sagde han til mig. Han lærte mig også, at man aldrig skal sælge 2. sorteringsfigurer, fordi du bruger lige så meget tid på at male en 2. sorteringsfigur som de andre. Så dengang, drengene var små, lod jeg dem få figuren til at male på, hvis der var en revne eller noget andet var gået galt i brændingen. Så kunne vi sidde sammen og hygge os med det, og så føltes det slet ikke, som om jeg var på arbejde, husker Etly.
For Etly er der ingen tvivl om, at hendes mor, Sonja, var hendes første og største inspiration, der også skubbede på i retning af at Etly kunne gøre sine kreative evner til en levevej. Men det at få anerkendelse fra manden bag de verdensberømte Gjøltrolde betød også meget for den unge kvinde.
– Det var virkelig et skulderklap. Min familie og mine venner gav mig også meget anerkendelse, men det betød noget særligt, at jeg også fik det at vide af ham, fortæller Etly.
Et nyt arbejdsliv
Hun havde som helt ung mødt sin mand, Kristian, i bylivet i Blokhus, hvor de unge ofte mødtes på diskoteket Lanternen. I 1986 blev parrets ældste søn Martin født, og det gav grund-lag for nye tanker om arbejdslivet.
– Kristian vidste godt, at det var mit højeste ønske at få lov til at lave mine figurer på fuld tid. Dengang kunne man få iværksætterydelse, og det fik Kristian til at regne lidt på det. Jeg tror, man kunne få 60-65.000 kr. om året, og vi fandt ud af, at hvis jeg kunne arbejde og beholde Martin hjemme, så kunne vi spare dagplejen. Og som Kristian sagde: ”Hvis ikke du prøver, så fortryder du om nogle år”. Så sådan blev det, lyder det fra Etly, der lige siden har bygget sin virksomhed op, alene baseret på hendes egne gode ideer, kreativitet og skaberevner.
Alle designs og modeller fra Klarborg er skabt af Etly, der selv, finder på, tegner og modellerer, hvad enten det er til duge, sengetøj, servietter, kalenderlys eller de efterhånden mere end 400 forskellige nisser, der alle har hver sit udtryk, farve, navn og sin helt egen historie, som kan læses på hjemmesiden og naturligvis følger med, når man køber nissen.
Størstedelen af inspirationen henter hun hos sin egen familie, der udover mand, sønner og svigerdøtre også tæller de tre børnebørn, Huxi på snart fire år, Marley på to år og Sia, der er halvandet år. Både sønnerne og det ældste barnebarn har lagt navn til nogle af Etlys nisser, og selvfølgelig får de to yngste børnebørn også deres egen nisse på et tidspunkt.
På samme måde har Etly også har lanceret nissen Bette Sonja, til minde om sin mor, som hun desværre mistede i 2017 efter ganske kort tids sygdom.Hver uge modtager Etly en bunke mails og breve fra små og store danskere, der elsker hendes nisseunivers, og som efterlyser en nisse med lige netop deres børn eller børnebørns, forældres eller søskendes navne.
Alle breve og mails bliver gemt, og Etly forsøger, så godt hun kan, at få det til at passe sammen og at opfylde de mange ønsker.
– Det kan godt være en udfordring, for nogle gange tænker jeg, at jeg har fundet det helt rigtige nissepar, der måske er søster og bror. Men så er der måske en anden familie, hvor der også er nogle med de samme navne, og der er der måske en tredje bror også. Så det kan nogle gange godt være lidt af et puslespil, forklarer Etly.
Fremtidssikret familievirksomhed
I dag kan hun med glæde og stolthed se tilbage på 36 år som indehaver af sin egen, voksende virksomhed, som endda er blevet et samlingspunkt for hele familien. Hendes mand, Kristian, har ganske vist sin egen virksomhed indenfor skov- og landskabspleje, men han giver naturligvis også gerne et nap med, hvad enten der skal sendes live på Facebook, fjernes ukrudt fra gårdspladsen eller pyntes op til jul i de to butikker i henholdsvis Hune og Moseby.
Sønnerne er som en naturlig ting alle tre gået med i driften af virksomheden. Martin, der er født i 1986, med ansvar for bl.a. forretningsudvikling, ophavsret og licensaftaler. Mads fra 1990 er brand manager og står for marketing og sociale medier, mens han også med en baggrund som grafisk designer er den, der har designet Klarborg-produkternes emballage. Yngste søn Mathias fra 1997 styrer både webshop, lager og de to fysiske butikker og står for levering af varer, personale og vagtplaner.
– Det betyder meget for mig, at de er med, og det ved de heldigvis også godt. De er jo alle tre født og opvokset i vores nisseunivers, og med deres hjælp kan vi fremtidssikre virksomheden og hjælpe med til at bevare brandet som noget unikt. På den måde er det en stor hjælp, at hele familien holder sammen og hjælper med at passe på firmaet og føre det videre ind i fremtiden, siger Etly.