Uden frivillige – ingen lokal biograf. Så kort kan det siges om Pandrup Kino, en af landets ældste tilbageværende provinsbiografer, der i år kunne fejre 100 års jubilæum.

En stor og vedvarende indsats fra en lang række trofaste frivillige ildsjæle er grundlaget for, at Pandrup har en velfungerende, lokal biograf, der med jævne mellemrum sætter de nyeste og mest populære danske og udenlandske film på programmet.

Siden 2001 har Pandrup Kino været drevet som en foreningsbåret biograf, da den seneste private forpagter stoppede, og en gruppe lokale borgere med interesse i at bevare og drive biografen videre tog over. Det betød, at Pandrup Kino i foråret 2002 atter kunne slå dørene op for filmglade gæster fra lokalområdet og oplandet.

Pandrup Kino kunne dermed fortsætte som et kulturelt samlingspunkt for både lokale og besøgende udefra. Biografen er en vigtig del af byens kulturhistorie og har gennem årene tiltrukket dedikerede frivillige, der brænder for at opretholde biografens drift. Uden dem havde biografen med stor sandsynlighed ikke haft mulighed for at fejre sit 100-års jubilæum i år.

Biografen, der er en af Danmarks ældste provinsbiografer, blev etableret i 1923. Siden da har der været en betydelig udvikling inden for filmteknik og biograftilbud. Udbuddet af film og kvaliteten af biograferne er blevet forbedret markant, samtidig med, at en stor del af biografpublikummet  er blevet mere kræsent. Men Pandrup Kino er drevet ud fra fornuftige principper og har, bl.a. i kraft den store frivillige indsats, en sund økonomi.

Ny teknik og bløde hynder

Helt bevidst satser biografen på jævnligt at opgradere til det nyeste udstyr indenfor både billede og lyd, ligesom der også er fokus på at stille nogle gode og behagelige omgivelser til rådighed – på første række finder du derfor en række af de mest moderne afslapningsstole til de biografgængere, der ønsker en helt sublim, tilbagelænet filmoplevelse. Og på de bageste rækker kan du sidde tæt og holde i hånd i en række dobbelt-sædede sofaer, så her er der rig mulighed for at svømme hen i romantik, mens man nynner med på det gamle 70’er-hit fra bandet Drifters  om at kysse på bageste række i biografen, ”Kissin’ in the back row of the movies on a Saturday night with you…”

Som en selvfølge har Pandrup Kino, der ligger på Bredgade midt i byen,  gratis parkering – noget, der er med til at tiltrække biografpublikum fra et større opland, men helt sikkert er det, at også den rare og imødekommende stemning, som man bliver mødt med af de frivillige i både billetsalg, kiosk og ved indgangen, er med til at gøre det til en helt særlig oplevelse at se film i Pandrup Kino. Og som et ekstra plus er både kaffe og te før og under forestillingen gratis. På udvalgte fredage kan du endda nyde en formiddagsforestilling, hvor der også er gratis kage.

Stor investering og lokal opbakning

I jubilæumsåret står biografen overfor endnu en teknisk opgradering – denne gang skal der indkøbes en ny, digital fremviser, der både har den fordel, at den kræver et mindre strømforbrug og samtidig viser et skarpere billede i 4K samt byder på en endnu bedre lydoplevelse. Det er, sammenholdt med en opgradering af indgangspartiet og nogle andre, mindre ting, en investering til omkring 800.000 kr., som kun kan lade sig gøre, fordi der er styr på økonomien, der foruden kontingent- og billetindtægter også omfatter løbende fondsansøgninger, men selvfølgelig først og fremmest fordi alle de frivillige, der er tilknyttet biografen, arbejder gratis og ulønnet. Deres store indsats har betydet, at Pandrup i dag er med i den eksklusive klub af mindre byer herhjemme, som har en velfungerende biograf.

Biografen drives i dag ved hjælp af omtrent 55 frivillige, og foreningen Kinos Venner har over 1100 medlemmer, der alle er med til at understøtte, bevare og udvikle den lokale biograf.

Formand for biografen, Rikke M. Madsen, har været med siden 2009, og kan glæde sig over en stabil tilgang af frivillige, der for manges vedkommende bliver ved i en årrække. Det tyder på, at det er populært at være frivillig i Pandrup Kino.

– Der er altid nogle, der kender nogle, så det er intet problem at finde frivillige, forklarer Rikke, der også kan fortælle, at de frivillige er i alderen fra 18 til 80 år, og at man, modsat i mange andre foreninger, ikke behøver at være nervøs for at blive valgt til noget, hvis man møder op. Tværtimod er der altid kampvalg til bestyrelsen, fordi så mange af de frivillige gerne vil tage en ekstra tørn, også med bestyrelsesarbejdet eller i et af de arbejdende udvalg, der er med til at køre biografen.

Biografen har noget for alle

Pandrup Kino er en af Danmarks ældste provinsbiografer, og der er blevet vist film i byen, siden Kinos initiativtager og første ejer, Biehlefeldt, etablerede biografen i 1923. Dengang kunne salen rumme hele 285 biografgængere, der sad – eller stod – lidt tættere, end man gør i dag. For hundrede år siden kostede en ståplads f.eks. 75 øre, og filmen var naturligvis i sort/hvid – og i de første år også stumfilm, indtil talefilmen fik sit gennembrud op igennem 1920’erne og 30’erne.

Jubilæumsåret er blevet markeret med blandt andet en reception tidligere på året, men også ved en opgradering af biografens fine indgangsparti, som er blevet kunsterisk udsmykket af street art-maleren Burn on fra Aalborg. I dag prydes indgangsportalen derfor af portrætter fra filmens verden såsom skuespillerne Trine Dyrholm og Mads Mikkelsen, men også figurer fra filmsucceser som Harry Potter og Ternet Ninja.

 

 

Omsætningen i jubilæumsåret forventes at ramme 1,5 mio. kr., og et bredt repertoire betyder, at Pandrup Kino viser film for enhver smag. Nogle af de mest populære film tiltrækker et stort publikum, som f.eks. den danske film om sangeren Bamse, som flere end 1650 var inde at se, mens andre film tiltrækker et mere smalt publikum. Biografen har også de senere år valgt at livestreame en række forelæsninger fra Folkeuniversitet, som også tiltrækker et bredt og blandet publikum.

Garanter for den gode stemning

Pandrup Kinos jubilæum er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at værne om vores lokale kulturinstitutioner og støtte op om frivillighed. Biografen er ikke blot et sted, hvor man kan se film, men også et symbol på fællesskab og engagement, der styrker vores lokalsamfund.

Og biografens formand er glad for, at så mange vælger den lokale biograf til. Ikke mindst i en tid, hvor biograferne er under pres fra streamintjenester og publikums ændrede vaner.

– Vi sætter utrolig stor pris på den opbakning, der er til Pandrup Kino, hvor vi også kan se, at publikum kommer fra hele oplandet, så langt væk som Vadum, Biersted fra syd, Ingstrup og Løkken fra nord og helt til Brovst mod vest. Det viser os, at der stadig er masser af mennesker, der foretrækker at se film på det store lærred, og at Pandrup Kino forhåbentlig har noget, mange andre biografer ikke kan tilbyde – blandt andet en hyggelig og imødekommende stemning, som vores gode frivillige er garanter for. Det bekræfter os også i det, vi altid siger, nemlig at film ikke bare skal ses, men også opleves i biografen, understreger Rikke M. Madsen.

You may also like

Comments are closed.

More in Bolig