Af Flemming Jansen

I mange små landsbyer landet over slås man med mange problemer som følge af det moderne samfunds udvikling. I det smukt beliggende Bonderup lidt sydvest for Brovst med omkring 200 indbyggere har man taget udfordringerne op og gjort noget ved sagen drevet frem af den socialøkonomiske virksomhed RÅD & DÅD i et tæt samarbejde med en række frivillige lokale ildsjæle.

Kåret til Årets Landsby
Siddende i et sidelokale til dagligvarebutikken Torvekøbmanden fornemmer man virkelig engagementet i selskab med Brian og Ove fra Bonderup Borgerforening, Rasmus fra RÅD & DÅD samt Charlotte, der fungerer som butikkens købmand. De fortæller om, hvordan Bonderup i dag er en sprællevende landsby med masser af ildsjæle, som yder et stykke frivilligt arbejde. I 2012 stiftede man således byens borgerforening, og diverse arbejdsgrupper gik i gang med arbejdet på at få en række aktiviteter i gang. Et af byens centralt beliggende og ældste huse fik en gennemgribende renovering, og i oktober 2014 var man klar til at åbne Torvekøbmanden – en velassorteret dagligvarebutik med et bredt udsnit af de varer, en familie typisk har brug for i hverdagen. Det skete i samarbejde mes RÅD & DÅD, hvis motto er ”Alle dur til noget”, og allerede året efter kunne man klippe snoren til 9 minigolfbaner samt en ny legeplads. I 2016 fulgte yderligere 12 minigolfbaner importeret fra Faarup Sommerland samt etablering af en 12 hullers krolfbane. De mange initiativer førte til, at Bonderup blev kåret til Årets Landsby sammen med fem nabobyer. På en grund over for Torvekøbmanden, hvor der tidligere lå en murerforretning er der nu også opført en opbevaringshal, ”Murermester Andersens Plads” – også i samarbejde med RÅD & DÅD.

Torvekøbmanden – en butik med atmosfære og miljø
Torvekøbmanden i Bonderup rummer en atmosfære og et miljø, som mange vil kunne huske fra tidligere tiders klassiske købmandsforretning. Den er da også kendt i hele landet for den måde, den bliver drevet på. Der er naturligt nok ikke basis for at drive butikken på almindelige kommercielle vilkår. Derimod drives den i et tæt samarbejde mellem den socialøkonomiske virksomhed RÅD & DÅD og frivillige ildsjæle fra lokalområdet. Her har unge med særlige problemer mulighed for at få afprøvet deres jobmuligheder. Ikke sandt: Alle dur til noget! – Lige nu er 23 årige Mathias fra Skovsgård således ekspedient 24 timer om ugen, ligesom en del af beskæftigelsesprojektet også omfatter bl.a. håndværkervirksomhed. Torvekøbmanden i Bonderup har åbent alle ugens dage. De unge i jobprøvning suppleres af frivillige fra byen, så de trofaste kunder har rige muligheder for at købe ind – også sidst på dagen og i weekender. I Bonderup er man nemlig klar over, at vil du have en butik i morgen, skal du huske at handle der i dag! I den sammenhæng indgår Bonderup også i et frugtbart samarbejde med nabobyerne Trekroner, Skræm, Bejstrup, Manstrup  og Haverslev-Holmsø. Der hentes da også masser af inspiration herfra fra hele landet, både når det gælder skabelse af arbejdspladser for mennesker med særlige behov og tilvejebringelse af diverse aktivitetsmuligheder for byens beboere.

Bonderup tilbyder en anderledes turistoplevelse, hvor du når at få sjælen med
Den gamle banelinje, der nu fungerer som en sammenhængende vej fra Brovst til Fjerritslev binder Bonderup og de andre landsbyer sammen, og er du turist i Nordjylland eller Thy-Hannæs, så er der unikke muligheder for både som enkeltperson og som familie at få en anderledes ferieoplevelse ved at se nærmere på alt det, eksempelvis Bonderup kan tilbyde af nærvær, lokalkolorit og fællesskab. En hyggelig og fredfyldt stund på terrassen med borde og stole i tilknytning til Torvekøbmanden er et ideelt sted at tage hul på indholdet i den medbragte madkurv suppleret med en indkøbstur i den hyggelige købmandshandel. Her når du at få sjælen med og at opleve et charmerende stykke Landsby-Danmark, fra før verden gik af lave (!).

Bonderup – en sprællevende landsby, som er et besøg værd! Her mærker du varmen fra de mange ildsjæle helt ind i hjertet…!

You may also like

Dyr

Forår i Løkken

Forår i Løkken Løkken byder på mange gode shopping muligheder, med flere specialbutikker ...

Comments are closed.

More in Oplevelser